Sun. Apr 14th, 2024

Bitcoinin ei tarvitse tukea mitään konkreettista, jotta se olisi arvokas; kuten fiat-valuutat, suuri osa sen arvosta johtuu kuluttajien luottamuksesta.

Lyhyesti
Huolimatta yleisestä väärinkäsityksestä, jonka mukaan Bitcoin Revolution ei ole arvoa, sen markkina-arvo noin 190 miljardia dollaria viittaa toisin.

Kuten Yhdysvaltain dollari ja useimmat muut fiat-valuutat, Bitcoinia ei tueta holvissa olevilla fyysisillä varoilla, vaan sen arvolla maksuvälineenä.

Bitcoinin lohkoketjua tukeva matematiikka edistää sen toivottavuutta monin tavoin.

Väite siitä, että Bitcoinilla (BTC) ei ole arvoa, koska sitä ei tueta mikään fyysinen, on edelleen yksi suurimmista väärinkäsityksistä kryptovaluutta.

Se on näkemys, jonka ovat jatkaneet Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sekä miljardööri-magnatti Warren Buffett – molemmat on lainattu kieltävän Bitcoinin arvon.

Mutta nyt, kun Bitcoin on kuudenneksi arvokkain valuutta, se herättää kysymyksen … Mitä se tukee?

Arvon lähde: Bitcoin vs. fiat

Suhteellisen viime aikoihin asti (viime vuosisata tai niin) useimmat tavalliset paperivaluutat ja metallirahat olivat suoraan lunastettavissa kullalle. Tämä johtuu siitä, että monet rikkaimmista maista seurasivat kultastandardina tunnettua rahajärjestelmää, jonka mukaan hallitukset sääsivät kiinteän valuuttakurssin kansalliselle valuutalle ja kullalle.

Osana tätä järjestelmää maiden oli pidettävä riittävät kultavarastot säilytystiloissaan 100% takaisin kiertävään valuuttavarastoonsa varmistaen, että ihmiset voivat aina vaihtaa valuuttansa kullaksi, jos he niin päättivät.

Tämä kuitenkin rajoitti taloutta myös keskellä suurta masennusta, koska hallitukset eivät pystyneet yksinkertaisesti hankkimaan lisää kultaa rahan tarjonnan laajentamiseksi ja menojen edistämiseksi.

Australia ja Uusi-Seelanti hylkäsivät järjestelmän vuosina 1929/1930; Kanada, Saksa ja Yhdistynyt kuningaskunta vuonna 1931; ja Yhdysvallat jätti osittain standardin vuonna 1933.

Vasta vuonna 1971 Yhdysvallat jätti kokonaan kultastandardin sen jälkeen, kun silloinen presidentti Richard Nixon lopetti Yhdysvaltain dollarin vaihdettavuuden kullaksi, mikä mitätöi Bretton Woods -järjestelmän ja lopetti olennaisesti kullan standardin iän.

Sen sijaan maat siirtyivät fiat-malliin, jossa kansallista valuuttaa ei tueta kullan kaltaisella hyödykkeellä – jolloin keskuspankit voivat tulostaa uusia rahaa tarpeen mukaan. Vaikka rahalla ei ole luontaista arvoa, fiat-rahan arvon määrää kysynnän ja tarjonnan muutokset sekä sen takana olevan hallituksen vahvuus. Koska hallitukset hyväksyvät verojen maksamisen vain fiat-valuutassa ja veronkierto on laitonta, verojen maksamisen tarve ylläpitää osittain myös niiden arvoa.

Joten vaikka fiat-valuuttoja ei muodollisesti tueta millään, meillä on tapana ostaa fiat-valuuttoihimme luottavaisin mielin, että ne hyväksytään muualla vastineeksi tavaroista ja palveluista. Pohjimmiltaan luottamus fiat-valuuttoihin luo ostovoimaa ja siten arvoa fiat-valuutoille.

Mutta luottamus fiat-valuuttoihin kärsii induktio-ongelmasta. Toisin sanoen oletamme, että tapahtumasarja tapahtuu kuten se on aina tapahtunut aikaisemman kokemuksemme perusteella. Emme voi todellakaan sanoa varmasti, mitä edessä on perinteisten fiat-valuuttojemme arvo. Ilman valuuttaa, joka on muodollisesti sidottu hyödykkeeseen, kuten kulta, arvosta tulee pikemminkin ehdollinen kuin takuu.

Tukeeko Bitcoin matematiikkaa?

Kuten Yhdysvaltain dollari, Bitcoinia ei tueta fyysisellä hyödykkeellä, vaan se saa arvonsa muilla tavoin.

Koska Bitcoinilla ei ole keskitettyä yksikköä, joka panee täytäntöön arvonsa, eikä sitä tueta mikään hyödyke, monet ihmiset uskovat virheellisesti, että tämä tarkoittaa, että Bitcoinilla ei ole arvoa.

Bitcoinin yksilöllinen yksikköarvo on kuitenkin tällä hetkellä yli 10000 dollaria, ja kokonaismarkkina-arvo – määritelty yksikköarvoksi kerrottuna liikkeessä olevan Bitcoinin määrällä – on lähes 190 miljardia dollaria, mikä osoittaa selvästi, että sitä pidetään arvokkaana suurella määrällä ihmisistä.Mutta Bitcoinia ei oikeastaan tueta millään fyysisellä – vain monimutkaisella matematiikalla, joka on sen lohkoketjuteknologian ja hallitun toimituksen taustalla.

Tämä varmistaa, että Bitcoinilla on edelleen rajoitettu tarjonta ja se on sensuuriresistentti – mikä kyllästää sitä jonkin verran arvostaan. Kuten Anthony Pompliano sanoi CNBC: tä koskevassa paneelikeskustelussa: “Jos et usko Bitcoiniin, sanot lähinnä, ettet usko salaukseen.” Pomplianolle blockchain-tekniikka antaa Bitcoinille luontaisen arvon, melkein kuin salauksen kultastandardi.

Loput Bitcoinin arvosta voidaan katsoa johtuvan siitä, että se oli ensimmäinen onnistunut rahajärjestelmä, joka toimi ilman keskitettyä yksikköä vetämässä merkkijonoja – eli sen tarjontaa ei voida pakottaa voimakkaasti, sitä ei voida takavarikoida kuin kulta 1930-luvulla, ja se tarjoaa taloudellisen vapauden tason, jota harvat (jos lainkaan) fiat-valuutat pystyvät vastaamaan.

Bitcoinilla on myös osoitettu olevan hyötyarvoa; tuhannet kauppiaat hyväksyvät nyt Bitcoinin maksuna tavaroista ja palveluista, ja sen on osoitettu olevan vähemmän korreloitunut osakemarkkinoiden kanssa kuin monet muut omaisuuserät, mikä tekee siitä hyödyllisen suojauksena.

Valuutassa havaitun luottamustason voi osoittaa tai jopa säilyttää sen käyttöaste ympäri maailmaa. USA: n dollari on – ja tulee olemaan lähitulevaisuudessa – valuutta, jota voidaan käyttää melkein missä tahansa, riippumatta siitä, toimiiko se hyvin muihin fiat-valuuttoihin nähden. Tämän seurauksena kuluttajat luottavat dollariin. Ostovoima ja käytännöllisyys ovat itse arvokkaita hyödykkeitä.

Toisaalta Bitcoin on edelleen jonkin verran valtavirrasta. Salausyhteisö on kulkenut pitkän matkan sen jälkeen, kun ensimmäinen Bitcoin-tapahtuma käytettiin pizzaan, mutta kunnes joukkomääräinen käyttöönotto tapahtuu, luottamus Bitcoiniin ei lopulta ole yhtä korkea tai yhtä laaja kuin luottamus vakiintuneisiin valuuttoihin.

Ilmeisistä eroista huolimatta Bitcoin osoittautuu samanlaiseksi kuin fiat-valuutta, koska sitä tukee suurelta osin kuluttajien luottamus. Kun salaustila kasvaa, niin myös luottamus Bitcoiniin.

Ja koska Bitcoinin markkina-arvo on suora seuraus kysynnän ja tarjonnan vaihteluista, se tarkoittaa, että se voi arvostaa merkittävästi, kun ajat ovat hyvät, mutta voi myös kaatua, jos se putoaa suosiota.

By admin